top of page
  • Forfatters billedeToke F. Nyborg

EAA igangsætter humanitær indsats i Bolivia

Med midler fra Danish Emergency Relief Fund (DERF) iværksætter EAA humanitær indsats i det østlige Bolivia. Regionen har siden august været plaget af voldsomme skovbrande, som har efterladt tusindvis af familier uden vand og mad. De får nu en tiltrængt håndsrækning.

Efter tre måneder med intense skovbrande er mere end fire millioner hektarer skov gået op i røg sammen med uerstattelig plante- og dyreliv.


I august erklærede lokalregeringen Chiquitania-regionen i det østlige Bolivia i undtagelsestilstand, og siden har frivillige brandslukningsarbejdere kæmpet for at få ilden under kontrol.


Det er nu endelig lykkedes takket været den begyndende regntid, men tilbage står familier, som har mistet afgrøder, husdyr og ikke længere har adgang til rent drikkevand.


Grundvandet ligger dybt i hele regionen, under et lag af klipper. Familierne er derfor afhængige af vand fra floderne, som er gjort udrikkeligt af asken fra skovbrandene:


- Vi har med stor spænding ventet på svar fra DERF. Situationen i Chiquitania-regionen er alvorlig, og vi er glade for nu at kunne hjælpe de berørte familier,” forklarer Toke F. Nyborg, daglig leder af EAA.


Med den humanitære indsats vil EAA i samarbejde med den lokale partner FCBC, som gennem 20 år har arbejdet for beskyttelse og bevarelse af Chiquitano-skoven, uddele rent vand og såsæd til de berørte landsbysamfund.


En del af indsatsen vil desuden fokusere på forebyggelse af nye skovbrande gennem etablering og træning af lokale udryknings-brigader i brandslukning:


- Ændrede klimaforhold, stærke passatvinde og manglende viden om afbrænding af græsningsarealer som naturplejningsmetode blandt tilflyttere til regionen, udgør en sprængfarlig cocktail som igen til næste, kan få regionen til at antænde. Derfor er brandforbyggelses en helt central del af vores humanitære indsats," forklarer Toke F. Nyborg, som også peger på at plantageejere og kvægavlere fortsat har uhindret adgang til at rydde skov for at gøre plads til kvægdrift og dyrkning af primært soja:


- Det lægger alt sammen et kæmpe pres på skoven og har bragt skovafbrandingerne og afbrændingen af græsningsarealer ud af kontrol," forklarer Toke F. Nyborg.


Parallelt med den humanitære indsats samarbejder EAA og FCBC derfor om at lægge politisk pres på regeringen for at stoppe skov-afbrændingerne, effektivt beskytte naturparkerne og genoprette den ødelagt skov.


Chiquitano-skoven er én af verdens største områder af tropisk tørskov og det næststørste skovøkosystem i Sydamerika. Chiquitano-skoven er samtidig én af verdens sidste store skovregioner.


DU kan støtten indsatsen via MobilePay til 68622. Husk at MÆRKE donationen SKOV

57 visninger

Comments


bottom of page