top of page
  • Forfatters billedeToke F. Nyborg

Frivillige brandfolk i frontlinjen

Bønder og oprindelige folk i Bolivia lever i frontlinjen af de store skovbrande, som hvert år ødelægger millioner af hektar skov. For at beskytte deres hjem, husdyr og den natur de lever af, uddanner Aktion Amazonas brandbrigader, som første udrykningsindsats, der skal kontrollere de store skovbrande, indtil der kommer forstærkninger fra lokale myndigheder.

Afstandene er store og skovbrandene er omfattende, så hurtig udrykning er afgørende. Ronaldo Chuvé Durán på blot 16 år er én af de mange indbyggere i Chiquitano-skoven i det østlige Bolivia, som har meldt sig som frivillig brandmand.


- Jeg gør det for at hjælpe min landsby. Regeringen kommer ikke. Hvis vi skal redde vores hjem og skov, skal vi selv klare det, forklarer Ronaldo. Og netop fravær af statslig hjælp til slukningsarbejdet gør, at skovbrande mange steder får lov til at udvikle sig.


Siden 2019 er syv millioner hektar tropisk skov gået op i flammer alene i Chiquitano-regionen, hvor Ronaldo bor i den lille landsby Pica Flor. Landsbyen ligger i det indianske territorium TCO CIBAPA hvor de oprindelige Chiquitano- og Guarasugwé-folk gennem generationer har levet af skoven. Skovbrandene udgør derfor ikke kun en trussel mod biodiversiteten, men selve landsbyernes eksistensgrundlag.


Trods protester fortsætter brandene i takt med et stadigt fremrykkende landbrug fremskyndet af lempelig og for landbrugsindustrien lukrativ lovgivning, som tillader afbrænding af skov. Øget tilflytning til regionen fra andre egen af landet lægger også pres på skovene, som ryddes og afbrændes for at etablere ny landbrugsjord.


Regionen er knastør fra juli til oktober og perioden med tørke er blevet længere i takt med forandringer i klimaet. Alligevel afbrændes skov året rundt med ofte katastrofale konsekvenser til følge.


- Svedjebrug har altid været praktiseret i regionen af de oprindelige folk, men altid i begyndelsen af regntiden og kun for at gøde jorden. I dag handler skovafbrændinger om afgang til landbrugsjord, forklarer Rosa Leny Cuéllar projektleder i den lokale organisation FCBC og ansvarlig for brandbrigade-indsatsen.

Parallelt med etableringen af brandbrigader lægger FCBC via projektet også pres på regeringen for implementeringen af en forvaltningsplan for området, som tager hensyn til regionens biodiversitet. Chiquitano-skovene er verdens største område med tropisk tørskov og rummer mere end 1.300 forskellige dyre- og plantearter.


Aktion Amazonas har siden 2018 støtte lokale NGO’er i arbejdet med etablering af og brandslukningsudstyr til brandbrigader og oplysningskampagner for forebyggelse af skovbrande.

25 visninger
bottom of page