Danske NGO’er overrakte onsdag et fælles krav til fødevareminister Rasmus Prehn, om at Danmark skal gå forrest i kampen for en ambitiøs europæisk skovlov. Kravet blev stillet på vegne af knap 1,2 millioner EU-borgere, der kalder på handling for at stoppe EU’s bidrag til afbrænding af verdens skove.
Fødevareminister Rasmus Prehn (S) fik onsdag overrakt 18.000 danske og knap 1,2 millioner europæiske underskrifter om at stoppe EU’s ødelæggelser af verdens skove fra danske grønne NGO'er bag kampagnen #Together4Forest.
Kravet lyder på en europæisk skovlov, der lovgiver imod varer og produkter, der bidrager til skovrydning og forringelse af skove.
- Vi æder os gennem regnskoven, når millioner af hektar skov hvert år ryddes for at gøre plads til dyrkning af foder og fødevarer. Fortsætter de omfattede afbrænderinger af blandt andet Amazonas, frygter forskere, at skovene ikke længere kan genoprette sig selv og i stedet ender som tør savanne. Derfor haster det med en EU Skovlov, forklarer formand for EAA, Toke F. Nyborg.
Underskrifterne er indsamlet under kampagnen #Together4Forests og repræsenterer et fælles høringssvar til EU-kommissionens offentlige høring, som forberedelse til en lovgivning om EU’s samlede afskovningsaftryk.
Danmark skal lægge pres på EU
Kommissionens udspil til en europæisk skovlov forventes til oktober, og det er her Fødevareministeren på vegne af den danske regering og med mandatet fra de 18.000 danske underskrivere, skal lægge pres på for at gøre skovloven så ambitiøs som overhovedet muligt.
- Det er vigtigt, at Danmark går foran. Vi ligger nemlig i top-10 over lande i EU med størst afskovningsaftryk og top-3, hvis man ser på afskovningsaftryk per indbygger. Danmark skal presse på, for at EU tager regnskoven ud af vores indkøbskurve med en stærk EU-skovlov, der forbyder import af produkter, som bidrager til skovrydning og forringelse af skove, siger Toke Nyborg.
Fødevareminister Rasmus Prehn tog positivt imod budskabet og underskrifterne på stentrappen foran Christiansborg og anerkendte vigtigheden af EU-lovgivning på området og organisationernes engagement.
Europaparlamentet og EU’s ministerråd skal forhandle skovloven til oktober, når kommissionen kommer med sit udspil. EAA og de mere end 160 danske og internationale NGO’er følger det forsatte arbejde med en EU-skovlov og vil fortsat presse på for at sikre en lovgivning, der gør en positiv forskel for de brændende skove og deres beboere - dyr såvel som mennesker og planter.
Comments